września 25, 2017

Przepis na idealne gofry


Gofry, jeden z ulubionych deserów zarówno dzieci, jak i dorosłych, zazwyczaj kupujemy już gotowe, w restauracji czy budce nad morzem. Ale te pyszne, aromatyczne słodkości możemy z łatwością przyrządzić sami w domu. Aby wyszły idealne - jednocześnie chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku, do ich przygotowania warto zastosować dobry, sprawdzony przepis


przepis na gofry

Designed by Valeria_Aksakova / Freepik

Przepis na idealne gofry



Składniki na ciasto:
  • 375g mleka
  • 70g oleju 
  • 250g mąki 
  • 25g Cukru Trzcinowego Dry Demerara Diamant 
  • 3 jajka (osobno żółtka i białka) 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo:
  • 50-100g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 3 łyżki kakao  
  • olej do natłuszczenia gofrownicy

Dodatki do podania:
  • bita śmietana
  • dowolne owoce 
  • Syrop Trzcinowy Złocisty Diamant

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto, poza białkami, zmiksować. Białka ubić na sztywno i dokładnie połączyć z ciastem. Podzielić ciasto na dwie części, jedną wymieszać z posiekaną czekoladą, a drugą z kakao. Rozgrzać gofrownicę, posmarować olejem i nakładać porcje ciasta. Smażyć ok. 3 minut. Gotowe gofry podawać z bitą śmietaną i owocami, polane syropem trzcinowym.

6 komentarzy:

  1. Troche inny przepis niż mój, spróbuje ciekawe jak wyjdą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W te zimne jesienne poranki ciepłe gofry to super propozycja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak :) Gofry na jesienne dni są jak znalazł :)

      Usuń
  3. Przepis bardzo chętnie wykorzystam, bo moje gofry ostatnio mi nie wychodzą. :)

    OdpowiedzUsuń

Podobał Ci się tekst? Zostaw swój komentarz

Copyright © 2016 Mama na wypasie , Blogger