listopada 07, 2017

Chrupiące placuszki z kaszy gryczanej z dynią

Poniższy przepis na placuszki jest bardzo uniwersalny i świetnie nadaje się zarówno dla dużych i małych smakoszy. Placuszki świetnie smakują okraszone jogurtem, są super pomysłem na obiad lub podwieczorek. W wersji dla dorosłych wystarczy dodać do nich sól oraz serwować z bardziej doprawionym sosem np. czosnkowym czy ziołowym

plauszki z dynią i kaszą gryczaną

 

 

Placuszki z kaszy gryczanej z dynią


Składniki na ok 7 szt.

  • 5 czubatych łyżek ugotowanej kaszy gryczanej (ok pół torebki)
  • 1 jajko
  • 1 gruby plaster dyni pokrojony w kosteczkę
  • 4 łyżki kaszki Holle z dynią, kukurydzą i ryżem (może być kaszka kukurydziana)
  • ½ ząbka czosnku (opcjonalnie)
  • Szczypta majeranku 
  • Olej kokosowy do delikatnego podsmażenia



Przygotowanie

Ugotować kaszę gryczaną, nieco ostudzić. Obrany i oczyszczony gruby plaster dyni pokroić w drobną kosteczkę, gotować ok 10 - 15 minut i odcedzić. Tak przygotowana dynię umieścić w misce wraz ugotowana kaszą. Dodać jako, wyciśnięty czosnek przez praskę oraz kaszkę Holle, całość doprawić majerankiem i delikatnie wymieszać. Nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię z niewielka ilością oleju i delikatnie przyklepać formując placuszki. Smażyć na małym ogniu kilka minut do zarumienienia. Gotowe! Smacznego!

Porada: Dynię i kaszę gotować w tym samym czasie, to znacznie przyspieszy przygotowanie dania. Placuszki w wersji dla dorosłych podsmażyć na większej ilości tłuszczu i bardziej przyprawić, będą bardziej chrupiące i wyraziste w smaku.

12 komentarzy:

  1. Ooo a u mnie w kuchni stoi właśnie dynia, na którą nie miałam zupełnie pomysłu. Ciekawa jestem jak zasmakuje moim domownikom :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie :) I pewnie jeszcze lepiej smakują.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł. Gryczanej akurat nie za bardzo lubię, ale można też przecież zrobić coś podobnego z innej kaszy :-D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam akurat kawałek dyni, może wypróbuję ten przepis. Dodatkowo mnie zachęca to ze jest bez mąki pszennej której staram się nie jeść.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest prosty i naprawdę smaczny :)

      Usuń
  5. Takiego mariażu składników bym się nie spodziewał. ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Niestety nie lubię dyni, ale myśle, że można by ją czymś zastąpic :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Moje smaki...muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń

Podobał Ci się tekst? Zostaw swój komentarz

Copyright © 2016 Mama na wypasie , Blogger