grudnia 13, 2017

Ciasteczka korzenne na Święta

Święta Bożego Narodzenia kojarzą się z wieloma pięknymi aromatami, które wypełniają mieszkanie i podkreślają wyjątkową atmosferę rodzinnych chwil. Zapach świeżej choinki, zupy grzybowej czy domowych wypieków co roku nadają Świętom magiczny charakter. Jednymi z najbardziej aromatycznych świątecznych słodkości są ciasteczka korzenne, pachnące cynamonem, imbirem i kardamonem, ze słodką nutą

przepis na ciasteczka korzenne

Nie byłoby dla mnie Świąt Bożego Narodzenia bez pierniczków :) Odkąd pamiętam, najpierw z babcią, potem z mamą, a teraz z moim synem, robimy świąteczne ciasteczka korzenne i mamy przy tym wiele frajdy :) Ciasteczka mają wiele zastosowań. Korzystając z foremek w świątecznych kształtach, możesz z ciasteczek przygotować ozdoby na choinkę, zawinąć je w celofan i wręczyć paczuszki wszystkim gościom lub przygotować oryginalny deser do aromatycznej kawy czy herbaty. Z korzennymi ciasteczkami Diamant chwile świątecznego relaksu będą naprawdę słodkie!



Ciasteczka korzenne


Składniki:


  • Jajko
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki Syropu Trzcinowego Diamant 
  • 4 łyżeczki mielonych przypraw korzennych (z przewagą cynamonu) 
  • 1 Łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 250 g miękkiego masła 
  • 420 g mąki 
  • 1 białko, roztrzepane



Sposób przygotowania:

Cukier zmiksować z jajkiem na puszystą masę, następnie zmiksować z syropem, przyprawami i sodą. Dodać pokrojone masło i mąkę, wyrobić ciasto, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość ok. 3-5mm, świątecznymi foremkami wyciąć ciastka, przełożyć na blachę wyłożoną papierem. Posmarować białkiem i posypać cukrem. Piec 15-20 minut w 180° C. Studzić na kratce, można przed podaniem polać lub maczać w Syropie Trzcinowym Diamant, smakują wtedy świetnie z gorącym mlekiem lub kakao.

Wersja pomarańczowa:

Aby upiec ciastka o pomarańczowym aromacie można do podstawowego przepisu dodać 2 łyżki drobno otartej skórki z pomarańczy. Lub zmienić przyprawy na łyżeczkę kardamonu i dodać 1-2 łyżki skórki pomarańczowej.

22 komentarze:

  1. Uwielbiam takie ciasteczka korzenne! Już nie mogę się doczekać, aż zacznę je robić :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam, zwłaszcza niepowtarzalny zapach :)

      Usuń
  2. Mniam. Idealne ciasteczka na Święta i nie tylko. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ciasteczka nieodłącznie kojarzą mi się ze świętami :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm...wyglądają przepysznie na zdjęciach i na pewno tak smakują <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja nie piekę pierników ani ciastek korzennych, bo ten aromat i smak mi się pasujr. Wiem, jestem jedyna w swoim rodzaju 😂 ale uwielbiam makowce, serniki i kruche ciasteczka najlepiej z marmoladą lub czekoladą 😃 ciekawy przepis, bo nie spotkałam się dotąd z tym, by njpeirw miksować jajka, a dopiero potem dodawać masło 😃 ja robię dokładnie na odwrót.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja pierniki jem tylko w święta :) Poza nimi mi nie smakują :)

      Usuń
  6. Ja w tym roku odpuściłam sobie pieczenie takich ciasteczek :) Kupiłam w ikei gotowe serduszka i dekorowaliśmy z synkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. o wersji pomarańczowej nawet nie pomyślałam - a musi być pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Może jeszcze zdążymy uzupełnić zapasy 😍

    OdpowiedzUsuń

Podobał Ci się tekst? Zostaw swój komentarz

Copyright © 2016 Mama na wypasie , Blogger