grudnia 22, 2017

Wigilijny kompot z suszu

Tego nie może u mnie zabraknąć w Wigilię. Kompot z suszu, bo o nim mowa, ułatwia trawienie, a do tego wybornie smakuje. Cały rok czekam na niego :) Prezentuję przepis na kompot z suszu


kompot z suszu

Kompot z suszu


Składniki:


  • 200g suszonych Śliwek Kalifornijskich
  • 100g suszonych jabłek 
  • 100g suszonych moreli 
  • 100g rodzynek 
  • 100g suszonych fig 
  • 5-6 goździków 
  • 1 pomarańcza
  • 2 laski cynamonu 
  • 1-2 gwiazdki anyżu 
  • 2 litry wody 
  • miód - do smaku

Przygotowanie:


Owoce przepłukujemy na sitku. Przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą wraz z przyprawami.


Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i na małym gazie gotujemy pod przykryciem około 20-25 minut - nie za długo, by owoce zachowały ładny kształt. Następnie dodajemy pokrojone w grube plastry pomarańcze. Studzimy. Kiedy kompot osiągnie temperaturę pokojową doprawiamy go do smaku miodem.


Kompot z suszu podajemy w temperaturze pokojowej lub dobrze schłodzony.

źródło: mat. prasowe

3 komentarze:

  1. Dziwnie to zabrzmi, ale nie znam smaku tego kompotu. U mnie w domu tradycyjnie jest ryba, wszystkie inne potrawy jak kutia czy kompot z suszu mnie ominęły.

    OdpowiedzUsuń

Podobał Ci się tekst? Zostaw swój komentarz

Copyright © 2016 Mama na wypasie , Blogger