stycznia 06, 2018

Orientalny wrap z tortilli

Naleciało nas dzisiaj na orientalną kuchnię :) Postanowiliśmy przygotować orientalnego wrapa z tortilli! Jego głównym składnikiem jest hummus, czyli pasta z cieciorki z kremem sezamowym. To popularna przystawka kuchni Bliskiego Wschodu, która idealnie komponuje się z pszennym plackiem
 

wrap z torrtili
 

Wrap z tortilli z hummusem, cukinią i pomidorami


Składniki:


  • 5 łyżek hummusu marki Jasmeen
  • placki tortilli
  • 1 mała cukinia 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 pomidor 
  • garść roszponki 
  • garść sałaty 
  • sól i pieprz 
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Cukinię kroimy wzdłuż na cienkie plasterki i grillujemy z obu stron na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Pod sam koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, suszonym oregano i skrapiamy oliwą z oliwek. Gotową cukinię odkładamy na talerz. Następnie kroimy pomidora na plasterki i doprawiamy go solą. Placki tortilli smarujemy dokładnie hummusem i układamy na nich plasterki grillowanej cukinii, listki roszpunki, liść sałaty oraz pokrojonego pomidora. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i zawijamy. Przed samym podaniem kładziemy tortillę na rozgrzanej patelni i podsmażamy z obu stron. Gotowe wrapy zawijamy papierem śniadaniowym i wiążemy sznurkiem.
Smacznego!


16 komentarzy:

  1. Fajny patent na obiad, śniadanie I kolację. Może być też przekąską na imprezę. Dzięki za przypomnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje smaki, choć ja bym tam włożyła mięso mielone :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też zdarzało nam się robić takie wrapy - ale w bardziej spolszczonej wersji, bez hummusu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dowolnie konfigurować składniki tych wrapów :)

      Usuń
  4. Świetne składniki. Chętnie wypróbujemy tego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hmmmm... Niby super ale nie lubię cukini! Mimo wszystko wygląda to super i kiedyś zrobię taka moim domownikom tylko na ostro! ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie lubisz cukinii możesz jej nie dodawać :)

      Usuń
  6. Nie znam tego humusu ale ogólnie uwielbiam każdy! Pysznie u Ciebie ❤️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Próbowałam wielu humusów i ten jest dla mnie numerem 1 :)

      Usuń
  7. Uwielbiam takie połączenia, często mieszam w składzie. I przy okazji mała uwaga, zawsze uważałem. że humus musi być ba bazie cieciorki. Trochę zaczyna mnie denerwować nazywanie każdej pasty hummusem. Ciekawe, czy mam rację?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, że większość past ostatnio nazywa się humusami. Nawet mam książkę Pasty i humusy i tam jest dużo przepisów na humusy, nie tylko z cieciorki

      Usuń
  8. Pomysł i przepis bardzo chętnie wykorzystam. :)

    OdpowiedzUsuń

Podobał Ci się tekst? Zostaw swój komentarz

Copyright © 2016 Mama na wypasie , Blogger