lutego 07, 2018

Tłusty czwartek - przepisy na pączki i faworki!

Tłusty Czwartek, czyli święto prawdziwych łasuchów. Jak się powinno je uczcić? Oczywiście jedząc pączki. Dla tych, którzy nie mogą się zdecydować co wybrać proponujemy dwa przepis na pączki i faworki 



faworki


Przepis na faworki – składniki

na ciasto:
  • 50g Cukru pudru
  • 340g mąki pszennej
  • 4 duże żółtka
  • ½ łyżeczki soli
  • 180g kwaśnej śmietany

na polewę:

  • 100g Cukru do polew DIAMANT
  • 10ml soku malinowego

Wykonanie

Z podanych składników zagnieść ciasto i dokładnie wyrobić. Rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i krążkami o różnych wielkościach wycinać po 3 kółka, każde ponacinać z boku 3,4 razy. Nałożyć kółka jedno na drugie, zaczynając od największego, docisnąć pośrodku. Smażyć w głębokim tłuszczu, dobrze rozgrzanym, z obu stron. Odsączyć na papierowym ręczniku. Przygotować polewę gęstą, kolorową polewę – cukier do polew DIAMANT połączyć z sokiem malinowym. Polewę przełożyć do papierowego rękawa. Ozdobić środki i brzegi róż. Róże dodatkowo oprószyć można cukrem pudrem DIAMANT.

Pączki z dżemem i śnieżnobiałą polewą – składniki

pączki

 



na pączki:

  • 250ml mleka
  • 40g drożdży
  • 150g Cukru białego
  • 8 żółtek
  • 30ml wódki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 80g masła miękkiego
  • dżem do nadziewania
  • olej do głębokiego smażenia

na polewę:

  • 200g Cukru do polew
  • 20ml wody

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać łyżeczkę cukru, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem białym DIAMANT, dodać do zaczynu, dodać mąkę, wódkę i sól i wyrabiać ciasto, dodając po kawałku masło. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, lekko rozwałkować (na grubość ok 2 cm), krążkiem o średnicy ok 6 cm wykrawać kółka, smażyć w rozgrzanym oleju (olej nie powinien być bardzo gorący, żeby pączki nie spaliły się zewnątrz pozostając w środku surowe. Smażyć na rumiano z obu stron. Osączyć na papierze. Za pomocą szprycy nadziać pączki dżemem i polać polewą – cukier do polew DIAMANT utrzeć z wodą. Pączki przed zastygnięciem polewy można posypać skórką pomarańczową.

Pączki w 5 minut 

przepis na pączki

 

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 serki homogenizowane (waniliowe)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 litr oleju
Sposób przygotowania

Wszystkie składniki mieszamy w misce - najlepiej za pomocą łyżki. Ciasto będzie bardzo tępe. Rozgrzewamy olej w wysokim garnku. Łyżką, zanurzoną wcześniej w rozgrzanym oleju, nakładamy porcje pączków i smażymy aż się zarumienią.  Po wyjęciu układamy na papierowym ręczniku, posypujemy cukrem pudrem.

10 komentarzy:

  1. Faworki, to smak mojego dzieciństwa. <3 Pamiętam, jak pomagałam tacie kroić i przekładać ciast. :)
    A pączki... Kiedyś nie byłam fanką, teraz lubię. Ale bardziej mnie do kupnych niż domowych ciągnie. Jeśli będę coś szykować, to raczej faworki. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas faworki robiłyśmy we trzy - moja babcia, moja mama i ja :) Każda miała swoje zadanie :)

      Usuń
  2. Jeśli miałabym do wyboru faworki lub paczki-zjadłabym Twoje faworki. Za pączkami niespecjalnie przepadam i prawdę mówiąc tradycyjnie zjadam jednwgo wlaśnie w Tlusty Czwartek. Z drugiej steony Lukier na Twoich paczkach jest taki piękny że zjadłabym ze dwa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam szczerze, że pączków też nie lubię, ale w tłusty czwartek zjadam przynajmniej jednego :) A faworki to przepis jeszcze mojej babci :)

      Usuń
  3. Jeśli miałabym do wyboru faworki lub paczki-zjadłabym Twoje faworki. Za pączkami niespecjalnie przepadam i prawdę mówiąc tradycyjnie zjadam jednwgo wlaśnie w Tlusty Czwartek. Z drugiej steony Lukier na Twoich paczkach jest taki piękny że zjadłabym ze dwa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja pączki i faworki jadłam tylko te, które smażyła moja babcia, inne mi nigdy nie smakowały, więc od lat już ogólnie nie jem takich smakołyków...

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm uwielbiam pączki ale mi niestety szkodzą :(

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie domowe pączki to smaki dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale tutaj słodko!;-)Ja uwielbiam jeść pączki, faworki i wszelkie słodkości, ale nie lubię stać w kuchni i robić;-p Więc skorzystam z przepisu na pączki w 5 minut!;-)

    OdpowiedzUsuń

Podobał Ci się tekst? Zostaw swój komentarz

Copyright © 2016 Mama na wypasie , Blogger