kwietnia 27, 2018

Coś dla maluchów - mini hot-dogi!

Majowy weekend zbliża się wielkimi krokami. Na pewno będziemy chcieli spędzić go w rodzinnym gronie, na świeżym powietrzu. Jakie przekąski, które zjemy ze smakiem podczas wspólnych zabaw w ogrodzie, przygotować? Wbrew pozorom nie musimy poświęcać wiele czasu na ich przygotowanie. Przykład? Mini hot-dogi w amerykańsko – meksykańskim stylu! 



MINI HOT DOGI

MINI HOT-DOGI Z GUACAMOLE I SALSĄ POMIDOROWĄ 

Składniki:


- awokado bardzo dojrzałe 2 sztuki
- cebula  1 sztuka
- czosnek  1 ząbek
- sok z cytryny2 łyżki
- sok z limonki  1 łyżka
- płatki chilli 1/4 łyżki
- świeża kolendra  1  mały pęczek
- sól i pieprz do smaku
- dojrzałe pomidory  300 g
- olej rzepakowy 2 łyżki
- bazylia świeża   ok. 20 listków
- parówki mini 12 sztuk
- bułki do mini hot-dogów Dan Cake 2 opakowania              


Wykonanie:

Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestki, a następnie miąższ łyżką. ½ cebuli i czosnek obrać, pokroić w plastry. Kolendrę posiekać. Wszystkie składniki zmiksować z awokado, płatkami chilli, sokiem z cytryny i solą. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w cząstki i przesmażyć na oleju przez ok. 10 minut. Następnie zmiksować z pozostałą cebulą, posiekaną bazylią, sokiem z limonki. Doprawić solą i pieprzem. Parówki podgrzać, umieścić w bułkach do mini hot-dogów Dan Cake, wypełnić salsą pomidorową i przygotowanym wcześniej guacamole.


Smacznego!
fot. Dan Cake

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podobał Ci się tekst? Zostaw swój komentarz

Copyright © 2016 Mama na wypasie , Blogger