kwietnia 06, 2018

Domowy chleb

Nie ma nic bardziej przyjemnego niż unoszący się w domu zapach pieczonego chleba. A taki prosto wyjęty z pieca z masełkiem - po prostu bajka :) Swego czasu piekłam swój chleb, ale ostatnio jakoś stawiałam na ten kupny. Ostatnio mój małżonek przypomniał mi o domowym chlebie, dlatego postanowiłam się z Wami podzielić przepisem, z którego piekę chleb

 

Domowy chleb z ziarnami


Składniki:


  • 250 g twarogu
  • 4 jajka 
  • 270 g Migdałów płatki Siesta 
  • 110 g siemienia lnianego 
  • 160 g Słonecznika Siesta + garść do posypania chleba 
  • 110 g Pestek dyni Siesta 
  • 1 czubata łyżka Tymianku
  • 1 czubata łyżeczka Kminku
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka Pieprzu czarnego mieloneg
  • 1 łyżeczka soli


Sposób przygotowania:


Zmiel migdały. Umieść je w misce i wymieszaj z siemieniem lnianym, pestkami słonecznika i dyni. Dodaj tymianek, kminek, proszek do pieczenia, sól i pieprz.


Do przygotowanych składników dodaj twaróg i jaja. Połącz całość za pomocą miksera lub ręcznie.


Podłużną formę o długości 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż do niej masę chlebową, posyp ziarnami słonecznika i wstaw do piekarnika. Piecz 45 minut w 180oC. Pokrój po ostudzeniu.

Smacznego!

Jak widzicie nie ma nic prostszego niż zrobienie Domowego chleba z ziarnami. Chleb jest niezwykle pachnący i zdrowy. Można przechowywać go nawet tydzień. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podobał Ci się tekst? Zostaw swój komentarz

Copyright © 2016 Mama na wypasie , Blogger