maja 21, 2018

Coś dla małych łasuchów - placuszki bananowe-jaglane

Placuszki są świetnym pomysłem na śniadanie, słodki obiad czy podwieczorek dla całej rodziny. Przygotowuje się je niemalże błyskawicznie, nie wymagają szczególnych umiejętności ani skomplikowanych składników. Są naturalnie słodkie, aromatyczne i puszyste. Smakują nie tylko dzieciom ale także wszystkim miłośnikom słodkich dań i przekąsek

 
placuszki bananowo-jaglane

Przepis na pyszne, pachnące placuszki bananowo-jaglane à la pancakes 

Składniki:

  • 1 Szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 2 - 3 dojrzałe banany
  • 1 Szklanka mąki jaglanej 
  • ½ szklanki pełnoziarnistej kaszki jaglanej
  • 1 łyżka miodu
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

W jednej misce dokładnie wymieszać ze sobą suche składniki - mąkę i kaszkę jaglaną Holle, w drugiej misce mieszamy mokre składniki - mleko i jajko. Całość łączymy w jednej misce i znowu dokładnie wymieszamy. Banany należy rozgnieść na miazgę i dodać do masy. Całość bardzo dokładnie zblendować na gładko. Tak przygotowane ciasto odkładamy na ok 15 minut, po tym czasie sprawdzamy konsystencję, powinna być nieco gęstsza od ciasta naleśnikowego (czyli nieco gęstsza od śmietany)

Rozgrzewamy olej na patelni, wlewamy porcję łyżką i smażymy każdy placek z dwóch stron aż do zarumienienia.

Placki podajemy z ulubionymi dodatkami – jogurtem, bananem, cynamonem lub wg własnych upodobań! Gotowe! Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podobał Ci się tekst? Zostaw swój komentarz

Copyright © 2016 Mama na wypasie , Blogger