lipca 11, 2018

Bakaliowe ciasteczka owsiane dla małych i dużych łasuchów

Cukiernik ze mnie marny. Rzadko piekę ciasta czy ciasteczka. Jednak przepis na bakaliowe ciasteczka jest tak prosty i szybki, że nie mam już wymówki "brakuje mi czasu na przygotowanie domowych ciasteczek". Odkąd znalazłam ten przepis robię te ciasteczka non stop. Najlepsze w tym przepisie jest to, że można je zrobić wspólnie z dzieckiem


ciasteczka owsiane


Janek bardzo lubi przebywać ze mną w kuchni. Lubi mi pomagać, kiedy coś przygotowuje. Dlatego zawsze staram się mu przydzielić jakieś zadanie - to doskonała zabawa i pomysł na spędzenie czasu z dzieckiem.

Bakaliowe ciasteczka owsiane


Składniki:
  • 2,5 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka pełnoziarnistej kaszki z bananami Holle
  • ½ szklanki mleka
  • 2 jajka
  • ok. 4 łyżki miodu
  • 100 g masła klarowanego
  • ½  łyżeczki proszku do pieczenia
  •  posiekane rodzynki, śliwki, morele, pestki z dyni i słonecznika lub inne ulubione bakalie i ziarna

Przygotowanie:

Suche składniki wymieszać ze sobą w jednej misce a jajka, mleko, miód w drugiej. Połączyć zawartości obu misek, doda wszystkie składniki wymieszać w misce łyżką, jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodać roztopione masło klarowane oraz posiekane bakalie. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 – 170 stopni. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy dużą łyżką ciastka delikatnie zaokrąglając ich brzegi. Ciasteczka pieczemy ok 8-10 minut najlepiej w termoobiegu.

 Wskazówka: Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste dodajemy więcej mleka

Porada: Bakalie dobieramy i siekamy odpowiednio drobno dostosowując wielkość i rodzaj do wieku dzieci.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podobał Ci się tekst? Zostaw swój komentarz

Copyright © 2016 Mama na wypasie , Blogger