listopada 07, 2017

Chrupiące placuszki z kaszy gryczanej z dynią

Poniższy przepis na placuszki jest bardzo uniwersalny i świetnie nadaje się zarówno dla dużych i małych smakoszy. Placuszki świetnie smakują okraszone jogurtem, są super pomysłem na obiad lub podwieczorek. W wersji dla dorosłych wystarczy dodać do nich sól oraz serwować z bardziej doprawionym sosem np. czosnkowym czy ziołowym

plauszki z dynią i kaszą gryczaną

 

 

Placuszki z kaszy gryczanej z dynią


Składniki na ok 7 szt.

  • 5 czubatych łyżek ugotowanej kaszy gryczanej (ok pół torebki)
  • 1 jajko
  • 1 gruby plaster dyni pokrojony w kosteczkę
  • 4 łyżki kaszki Holle z dynią, kukurydzą i ryżem (może być kaszka kukurydziana)
  • ½ ząbka czosnku (opcjonalnie)
  • Szczypta majeranku 
  • Olej kokosowy do delikatnego podsmażenia



Przygotowanie

Ugotować kaszę gryczaną, nieco ostudzić. Obrany i oczyszczony gruby plaster dyni pokroić w drobną kosteczkę, gotować ok 10 - 15 minut i odcedzić. Tak przygotowana dynię umieścić w misce wraz ugotowana kaszą. Dodać jako, wyciśnięty czosnek przez praskę oraz kaszkę Holle, całość doprawić majerankiem i delikatnie wymieszać. Nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię z niewielka ilością oleju i delikatnie przyklepać formując placuszki. Smażyć na małym ogniu kilka minut do zarumienienia. Gotowe! Smacznego!

Porada: Dynię i kaszę gotować w tym samym czasie, to znacznie przyspieszy przygotowanie dania. Placuszki w wersji dla dorosłych podsmażyć na większej ilości tłuszczu i bardziej przyprawić, będą bardziej chrupiące i wyraziste w smaku.

12 komentarzy:

  1. Ooo a u mnie w kuchni stoi właśnie dynia, na którą nie miałam zupełnie pomysłu. Ciekawa jestem jak zasmakuje moim domownikom :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie :) I pewnie jeszcze lepiej smakują.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł. Gryczanej akurat nie za bardzo lubię, ale można też przecież zrobić coś podobnego z innej kaszy :-D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam akurat kawałek dyni, może wypróbuję ten przepis. Dodatkowo mnie zachęca to ze jest bez mąki pszennej której staram się nie jeść.

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiego mariażu składników bym się nie spodziewał. ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Niestety nie lubię dyni, ale myśle, że można by ją czymś zastąpic :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Moje smaki...muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń

Podobał Ci się tekst? Zostaw swój komentarz

Copyright © 2016 Mama na wypasie , Blogger