grudnia 20, 2017

Paszteciki świąteczne

Nietypowe paszteciki, które sprawią, że wigilijny wieczór nabierze nowego smaku! Polecam przepis Sylwii Ładygi, uczestniczki V edycji programu Masterchef. Będą idealne zarówno na gorąco, jak i na zimno, jako dodatek np. do barszczu lub zupy grzybowej! Smakują niesamowicie!

paszteciki świąteczne



SKŁADNIKI:



  • mąka pszenna – 500 g
  • świeże drożdże – 25 g 
  • mleko – 500 ml 
  • olej – 60 ml 
  • jajko – 1 szt (+ 1 do posmarowania) 
  • cukier – 1 łyżka 
  • sól – 1 łyżeczka

NADZIENIE:

  • czerwona soczewica – ok. 200 g
  • grzyby (u mnie pieczarki + ugotowane wcześniej grzyby suszone) – ok. 250 g 
  • duża cebula – 2 szt.
  • ser GOUDA Serenada – 300 g 
  • masło klarowane 
  • sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:


CIASTO:



Drożdże mieszamy z 1/4 szkl ciepłego mleka, łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki pszennej. Przykrywamy szczelnie folią, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.


W misce mieszamy pozostałe składniki, dodajemy zaczyn, mieszamy i wyrabiamy na gładkie, elastyczne, dobrze napowietrzone ciasto.


Odstawiamy przykryte na ok. godzinę – ciasto musi podwoić objętość.

FARSZ:


Soczewicę gotujemy w lekko osolonej wodzie.


Oczyszczone grzyby drobno siekamy, podsmażamy na maśle z dodatkiem posiekanej cebuli – do miękkości.


Mieszamy z soczewicą, studzimy.

CAŁOŚĆ:


Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, wałkujemy na prostokąt, kroimy na 3–4 paski. Na każdy wyciągamy farsz, sklejamy boki, kroimy na paszteciki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem, odstawiamy na ok. 20 minut.


Pieczemy ok. 20–25 minut w 200°C.


Ok. 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy dużą ilością startego sera!


Smacznego!

11 komentarzy:

Podobał Ci się tekst? Zostaw swój komentarz

Copyright © 2016 Mama na wypasie , Blogger